Världscup igen

En vecka sedan sist. Back on track helt enkelt.

 

Passar på att skriva en kort summering från SM-sprinten. Jag gjorde den kanske bästa prologen jag har gjort när jag gled in på en tredjeplats. Långt upp till Calle men i övrigt ganska tight runt mig. Hade goda förväntningar sedan på heaten men lite klumpig körning i början gjorde att jag hade svårt att ta mig hela vägen fram i spets. Kom in som tvåa på upploppet men blev nerspurtad av Oskar samtidigt som jag inte kom ikapp Viktor och därmed var dagen färdig. Till slut blev det en 13e plats och ett brons i U23-klassen. Farten fanns men på en så smal bana måste man ligga långt fram hela vägen, tyvärr.

 

Till helgen får jag i alla fall följa med till Cogne, Italien för att åka WC igen. Ska bli riktigt kul, det är en mer traditionell sprintbana än vad det var i Dresden och jag tror att det ska passa mig. Målsättningen är först och främst att gå vidare från kvalet, det tycker jag att jag ska kunna men det kräver ett riktigt bra lopp. Det känns som att jag har tagit ett litet kliv på just prologerna de senaste veckorna så jag försöker luta mig mot det. Högt är det där också, 1500möh. Var ett tag sedan jag åkte i tunn luft men det var inga konstigheter i USA vad jag kan minnas.

 

 Han vaknar till liv igen

Oj vad längesedan det var jag skrev något här. Här kommer en grov summering:

 

- Ingen landslagsgrupp i år, men tror att jag har fått bättre struktur och kontinuitet i min träning istället.

- Sjuk hela juni

- Jobbade hela juli, men fick till skapligt med träning.

- Bra träning resten av hösten. 

- Några bra sprintlopp i Bruksvallarna och Idre innan jul.

- Riktigt bra prolog på Skandinaviska cupen i Vuokatti

- Fick åka WC i Dresden. 

- Fick åka U23-VM i Lahti.

- Förra veckans SM-sprint bjöd på en fin prolog men tyvärr tog det stopp sen. 

 

Bilder från U23VM och SM.

 5c51d437e62734640422655c56ad1200d2f845718541

Och så var jag ikapp. Ska försöka få till det här lite oftare, ska det vara så svårt?

 

 Är det måndag?

Jahapp, då var jag här igen. Nästan hela säsongen har passerat och jag har tappat den här bloggen helt.

 

Det som har hänt tävlingsmässigt hittills 2018 är i alla fall:

Skandinavisk Cup i Piteå. Helgen började med klassisk sprint. Årets andra sådana (den första i Gällivare var inte mycket att hänga i granen för min del) så det var lite svårt att veta hur man skulle stå sig. Det visade sig ändå att jag stod mig hyfsat, mot det svenska motståndet. Det visade sig också att det svenska motståndet inte stod sig så väldigt stabilt mot det internationella motståndet, främst norrmän. Tre svenskar gick vidare, jag slutade runt 45 men som 9e svensk. Tre sekunder från att gå vidare, det är en bit men det känns långt ifrån omöjligt att ta det steget. Resten av helgen gick som man hade kunnat förvänta sig med två tuffa distanslopp.

Volkswagen Cup i Ulricehamn. Fristilssprint på en ganska flack bana med hög fart och en hel del positionering. Kvalet gick bra och slutade med en 14e plats. Kvartsfinalen kändes riktigt bra, kunde ligga i de positioner jag ville hela tiden inklusive topp 2 i mål. Semifinalen blev desto stressigare, fick slåss om placeringarna hela vägen och hade inte tillräckligt med krafter kvar för upploppet. Det blev i alla fall en 10e plats. Ganska nöjd får jag nog vara men det hade ju varit snäppet roligare att åka lite fortare och ta första seniorfinalen. Distansloppet avgjordes även det på en ganska flack bana. Det blev en 32a plats men med väldigt korta avstånd framåt (och bakåt). Kanske det bästa distanslopp jag har gjort som senior.

Engelbrektssprinten. Nästan på hemmaplan, i Norberg, var det sedan dags för nästa tävling. Stadssprint på trånga flacka banor under gatubelysningen är alltid kul. Hyfsat kval, följdes av en snabb kvartsfinal som jag kunde ta mig vidare från ganska enkelt. Semifinalen sen blev desto tightare. Med bara fyra i varje heat blir det också bara två som går vidare. Det räckte inte denna gång men det blev i alla fall en 5e plats i ett riktigt starkt motstånd. Kul initiativ av Föreningen Engelbrektsloppet! Dagen efter blev det 30km Engelbrektshalvan. Två varv på en 15km lång bana tillsammans med VÄLDIGT många startande. Lite trångt på sina ställen, det kändes som man såg alla flera gånger och det är tydligen fler än jag som tycker att skidåkning är kul. Blev i alla fall årets första seger.

Umeå Stadssprint. Helgen efter Engelbrektssprinten var det dags för ett liknande koncept i Umeå, klassiskt denna gång. Stakning har inte varit min starka sida och det syntes också i prologresultaten. I heaten sen satt träffen i alla fall klart bättre. Kvartsfinalen trocklade jag mig vidare från med en halv tånagel. Semin sen kändes riktigt bra men en fjärde plats lämnade mig precis utanför finalen. Det var i alla fall en riktigt rolig tillställning och även där var det fantastiskt bra motstånd.

Skandinavisk Cup i TrondheimNu till säsongens stora överraskning: I Norge, där bor det en del norrmän. Och de är ganska bra på att åka skidor. Helgen började med Sprint i den fria stilen. Supertuff bana som avslutades med en låång stigning med ett ännu längre krön. Så stumma ben att jag höll på att ramla mellan sista backen och målet. Även här en ganska bra prolog, men det räckte inte i det tuffa motståndet. Slutade faktiskt på en 52a plats men bara två sekunder från att få åka kvartsfinal. Den tightaste resultatlistan jag har sett! Lördagens klassiska lopp var också det okej, hade inte så stora förväntningar men gled in 2.30 efter segraren. Det hade helt klart kunnat vara värre, som det senare blev på söndagens jaktstart. 15cm lössnö i banan lämnar ingenting gratis och det var kamp för överlevnad hela vägen.

 

Sedan dess satte en lätt förkylning käppar i hjulet gällande VW-cupavslutningen i Övik den här helgen. Blev frisk och kom igång med träningen innan det högg till ordentligt i ryggen häromdagen men det blir bättre och bättre för varje dag och jag hoppas vara tillbaka i full träning med lite justeringar i morgon.

 

SM i Skellefteå nästa, mer om det i nästa inlägg om jag lyckas bättre med den här bloggen i sluttampen av säsongen.

 

 Bruksvallarna

Missade visst måndagen förra veckan så det är väl rimligt att jag får upp en nu i alla fall. (klockan är 23.30..)

 

Inga stora tävlingar på ett tag nu. Daniel Karlssons Minne i Östersund förra veckan var en jobbig tillställning. Hade tunga ben från första varvet till sista stavtaget. Bättre på en klassisk tävling i Sollefteå några dagar senare. 

 

Skrivit tenta och sedan helt försummat plugget senaste veckan. Tentan gick nog bra i alla fall, vi får se hur det går med nästa kurs. Under dagens vilodag har jag, förutom en del tv-spel, hunnit lägga några timmar på att komma på rätt köl.

 

Hunnit med att träna på lite också. Bland annat ett 40km långt lopp i Östersund igår, ÖSD Classic tror jag att namnet på det var. Det var långt. Väldigt långt. 

 

Nu är jag i Bruksvallarna för att få några fina träningsdagar i fjällmiljö innan det bär av mot på torsdag Avesta för att fira jul med familjen.

 

God jul!VW-cup Idre Fjäll

Innan klockan slår över till tisdag så ska jag försöka få till ett snabbt inlägg. 

 

Efter förra måndagens julbord tillsammans med klubben blev det lite drygt ett dygn i Avesta innan det bar av mot Idre för årets första cup-tävlingar. Kom dit på onsdag eftermiddag och hann med några fina träningsdagar innan tävlingarna drog igång. 


Sprint på lördagen var väl det som jag såg mest fram emot under helgen. Prologen kändes rätt bra och jag kvalade som 14e man. Kvartsfinalen gick ungefär som jag ville ha den med ett ganska lugnt tempo, och det var riktigt tajt över mållinjen där jag lyckades kasta fram enan foten lite längre än de andra. I semifinalen däremot fick jag känna på att det är lite tuffare i seniorklassen. Det krävs lite till för att orka göra maxinsats efter maxinsats. Det ska väl komma med tiden men den här gången tog det stopp.

 

Söndagen bjöd på strålande sol (till skillnad mot lördagens snöstorm) och fantastiska spår. Gjorde ett mycket bättre distanslopp än i Gällivare, nu höll jag hela vägen utan alltför djupa svackor. 35a låter kanske inte så roligt men jag tror att det är en grund och hoppas att det är en nivå som jag kan bygga ifrån. Är i alla fall ganska nöjd med loppet.

 

Då var klockan 23.39 och fortfarande MÅNDAG!

 

 Laddar för Julbord

En tävlingsfri vecka har nu passerat. Det har inte hänt alltför mycket som sticker ut. Träningen har rullat på, serier har blivit kollade, vinterstudion har ständigt stått på tvn och jag har till och med hunnit plugga lite. Igår, söndag, var dagen som blev mest spännande. Brände av ett klassiskt lopp på 15 km på förmiddagen i min ensamhet. 9 varv á 1,7 km, det är skidskyttevärldscup här i Östersund så de flesta banor är ockuperade. Det kändes iallafall ganska bra så nu är det bara att ladda för Idre nästa helg. Igår eftermiddag drog jag till stadion för att kolla på nämnda skidskyttevärldscup tillsammans med Marcus, Moa och Emma. Det var två ganska bra stafetter ur svenska ögon sett som hade kunnat bli ännu bättre ifall det inte hade varit några problem på skjutvallen.

 

Idag åker jag söderöver, ikväll anordnar klubben julbord tillsammans med alla våra sponsorer. Årets höjdpunkt, både att få äta middag med alla som gör vår verksamhet möjlig men också för att det är ett av de bättre julborden man kan hitta. 

 

Sen är det ju tävlingar i Idre Fjäll nästa helg, VW-cup drar igång med en skatesprint och ett 15kmlopp klassiskt. 

 

Det var det, måndagsbloggen lever!Måndagsblogg #1

Hemma efter ännu en säsongspremiär, denna gång som senior. Det gick ungefär som det brukar på premiären, dåligt. Att det var fullt med ryssar på plats i Gällivare gav inte riktigt mitt självförtroende någon boost om man säger så. Tror att jag nöjer mig med det om den helgen.

 

Det har varit lite dålig aktivitet (årets underdrift) på den här bloggen sedan JVM i vintras. Det tänker jag råda bot på nu när en ny säsong har dragit igång. Framöver kommer det finnas ett inlägg varje måndag här på bloggen för den som är intresserad att läsa. Nedan kommer i alla fall en lista i punktform över saker som jag inte har skrivit något om.

 

- Superform efter JVM med två segrar i Scandic Cup och ett JSM-guld i sprint

- Köp av lägenhet här i Östersund som jag sedan har renoverat för glatta livet.

- Uttagen i landslagets träningsgrupp för juniorer och U23-åkare. Och en massa roliga läger tillsammans med ett härligt gäng.

- Rullskidvärldscup i Kroatien som resulterade i en vinst och två andraplatser.

- Ett kortare sommarjobb på Truckservice i Avesta.

- Semester med familjen i Kroatien.

- Rullskid-VM i Sollefteå där jag fick med mig ett JVM-silver hem.

- Börjat plugga lite matte här i Östersund, på helltid den här terminen.

- Säsongspremiär den gångna helgen i Gällivare. Resultatet censureras här på bloggen.

- Movember har hittills levererat en tveksam överläpp.

 

Det gick ju bra, levererar på 100% av alla måndagar sedan jag bestämde mig för att köra på det här konceptet, hah.Sprinten i Soldier Hollow

Då var den alltså gjord, sprinten. Loppet som jag har väntat på sedan förra årets JVM. Årets stora mål var att åka bättre än förra året i just det här loppet. Egentligen var nog målet till och med att vinna och det har känts som att det har varit ett realistiskt mål även om det precis har gått in i den kategorin.

 

Dagen började med en bra prolog, har aldrig sett mig som en prologåkare så en åttondeplats med 4 sekunder upp till första och knappt 2 till tredjeplatsen var jag väldigt nöjd med. Fick i mig bra med energi innan heaten och är nöjd med förberedelserna i övrigt. Kvartsfinalen hade inte kunnat gå mycket bättre, det gick lugnt i början och jag kunde ta precis de positioner jag ville hela vägen utan att ödsla allt för mycket krafter. Gick i mål som 2a och känslan i kroppen var på topp. 

 

Försökte få i mig energi direkt efter kvarten innan jag sprang till start igen. Hade nog ungefär 20 minuter från kvarten till semin, dvs längre tid än vad det har varit på en del Sverigecuper i år, men jag kunde verkligen inte få igång kroppen igen. När jag stod på startlinjen i semifinalen kändes det som att jag precis hade gått i mål i kvartsfinalen. Det är väl egentligen ganska normalt den här höjden, att återhämtningen inte riktigt fungerar som på lågland. I semin sen fanns det verkligen ingenting att säga till om, jag hamnade sist från start och sen försvann de andra bara. Jag blev sist i min semifinal, med marginal, och slutade därmed på en elfteplats. Det känns rätt surt att bli ifrånåkt på det sättet men idag fanns det inte en chans att jag skulle hänga på..

 

16299356 1297698090253462 1236445984901701775 nHyfsat rapp i prologen i alla fall.

 

16406859 1297698120253459 2264337112721256582 n

Halvdant humör efter semifinalen...Rest day in the states

Det verkar som att bloggen blev lika jetlaggad som jag av den långa resan till Park city, men nu kommer i alla fall en liten uppdatering. 

 

Vi åkte (väldigt) tidigt i torsdags och landade efter 16 timmar vid lunchtid i ett slaskigt Salt lake City. På vägen mot Midway, som den lilla byn vi bor i heter, blev det mer och mer snö och det var ett vintrigt landskap som mötte oss när vi klev av shuttlebussen. De första dagarna tog vi det väldigt lugnt på träningspassen för att ge kroppen en chans till acklimatisering.

 

Höjden känns på ganska tydligt men det blir faktiskt bättre och bättre. Tidsomställiningen har inte heller varit några stora problem, man är piggare på morgonen och lite tröttare på kvällen. 

 

Det snöar här också och blåser, riktig snöstorm, det har ramlat ner en halvmeter på två dagar. Gårdagens intervallpass var ett av de extremaste pass jag har åkt. Det blåste och det snöade, man hade inte en chans att se hur banorna gick utan fick gå på minnet från de senaste dagarna.. Det slutade utanför banan ett flertal gånger men det var så mycket snö att det inte spelade så stor roll.

 

Idag har vi vilat, det har blivit en del tid framför tvn och man börjar närma sig expertnivå på NFL, Super Bowl är bara någon vecka bort. Hamnade på en shoppingrunda med större delen av laget också, har återigen konstaterat att det inte riktigt är min grej.

 

received 10153937347126618

Gårdagens pass i snöstorm

 

received 1472173066141116

Hotellets vyMot Amerikat!

Helgens tävlingar på hemmaplan i Östersund lämnade en skön känsla och stärkt självförtroende.

 

Sprinten bjöd på årets första seger. Efter en andraplats i kvalet och en ganska tuff kvartsfinal hittade jag farten till semifinal och final. Det passar mig ganska bra med tuffa sprintbanor där man får springa på lite i backarna.

 

Distansloppen visade återigen att jag har tagit ett kliv i år och jag lyckades hålla ihop de båda distanserna bra. Det slutade i två 8e platser. 

 

Dessa lopp tillsammans med årets tidigare tävlingar har gett mig en plats till JVM på de gamla OS-banorna i Salt Lake City i slutet av januari. Det ska såklart bli sjukt kul och ett av säsongens stora delmål är nu avcheckat. Nästa stora mål är JVM-sprinten som går den 30e januari. Avresa blir redan nästa vecka så att vi hinner acklimatisera oss på den (väldigt) höga höjden. (1700+ möh) och tidsomställningen.

Mer om detta i ett senare inlägg!

 

Vi höres!

JWM RASNOV sprint 11

Från förra årets JVM i Rumänien.Nytt år, nytt bloggengagemang (?)

Då ska vi se.. 

 

Det blev ett lite längre uppehåll här på bloggen än planerat, sist var jag i Idre. Där gick jag till final i sprinten men ramlade i finalen och blev sexa. Distansloppet däremot var en riktig ljuspunkt med en lite lugnare öppning vilket gjorde att jag orkade hålla bra fart hela vägen. Lyckades med det bli 3a!

 

Några veckor senare var det säsongens första Scandic Cup, i Boden. Med ganska flacka banor behövde man egentligen inte fundera så mycket på fäste i sprinten utan det var bara att spänna armarna för att staka. Hade inte alls den speeden i kroppen som jag haft tidigare och i finalen hade jag ingenting att säga till om vad det gällde pallplatserna och jag slutade 5a. Men distansloppet överraskade jag mig själv igen med att gå ut lite lugnare och orka hela vägen, det räckte till en fjärde plats. Det känns som att jag har tagit ett kliv på distansloppen i år. Tänk att det skulle ta drygt tre år att hitta en hållbar utgångsfart på 10km.. ;)

 

Över jul drog jag hem till Avesta och snurrade några varv på den 1500 meter långa slingan som fanns där, när jag började bli yr så drog jag norrut mot Mora några dagar innan jag firade in 2017 i ett vintrigt Sälen.

 

Nu är det i alla fall dags för tävlingar på hemmaplan i Östersund. Det drar igång redan på fredag med 10 km F, följt av sprint K på lördag och 20km K masstart på söndag. Återstår att se ifall jag har någon hemmaplansfördel. Kul ska det bli i all fall.

 

Stay tuned.. kanske kommer upp ett nytt inlägg redan efter helgen.Inför Idre

Jag hann inte vara hemma i Östersund mer än 4 dagar innan det bar iväg mot Idre igår. Till helgen väntar både sprint och 10 km i fristil. Ska bli riktigt roligt att få prova de nya banorna här i Idre, istället för att sprintbanan börjar med en låång uppförsbacke och avslutas med en ännu längre nerförsbacke så blir det i år tvärt om. Det betyder att det går att gör lite mer på slutet och positionen från början spelar inte så stor roll på den här breda banan. Många tekniska kurvor som är rätt roliga också. Den nya distansbanan ska vara mer homologiserad så att den blir mer "jämnjobbig" och mer lik andra homologiserade banor. 

 

Det är ganska många juniorer anmälda så det är riktigt bra konkurrens trots att det inte är en deltävling i Scandic-Cup i år.

Ser fram emot tävlingarna!Då var säsongen igång

Precis hemkommen från min bästa säsongspremiär hittills.

 

Fredagens 10 F var ett typiskt premiärlopp där jag hade lite svårt att hitta en bra utgångsfart. Tröttnade lite på slutet men är överlag ganska nöjd. Hamnade en bra bit ner i resultatlistan men det var ju seniorklass. Hade inte så många svenska juniorer framför mig, 4-5 stycken kanske.

 

Lördagens 10 K var väldigt svåråkt med sladdriga spår och lite halvsvårt att få fast skidorna. Gjorde ett riktigt bra första varv men tappade även i det här loppet på slutet. Men jag tycker ändå att det kändes som en bra utgångsfart, så med lite fler tävlingar i kroppen kanske det håller.. Blev 20 junior men hade 12 norrmän framför mig så även det var ett godkänt resultat.

 

Idag kördes klassisk sprint. Rankad som etta fick jag starta prologen klockan 09.00.00. Lyckades inte behålla nummer ett på bröstet till heaten utan det blev en tredjeplats i prologen. Sen var det bara att vänta. Seniorerna ska köra hela sin tävling mellan vår prolog och kvartsfinal pga tv-tider. Men jag lyckades fördriva mina 5 timmar med sömn, käk och att kolla på tävlingarna från soffan. Tillbaka på stadion kändes kroppen bra och både kvart och semi kändes kontrollerat. I finalen tog jag direkt rygg på kvalettan, Jo Svinsaas (NOR), jag var den enda som kunde följa men fick tyvärr även jag ge mig på upploppet. Det blev alltså en andraplats och bästa svensk. Det är absolut en premiär jag är nöjd med.

herrjuniorpallen sprint

Foto: Johan Trygg/längd.seInför Bruksvallsloppet 2016

Nu är det inte ens ett dygn kvar till årets första tävling. Det känns som det gick väldigt fort från 15 grader varmt till tävlingspremiär i år, det till trots har jag nog hunnit med fem veckor på skidor (måste vara personligt rekord). 

 

Jag tog mig till Bruksvallarna i måndags efter ett miniläger i Mora över helgen. Sedan jag kom hit har jag njuta av fjället, åka banor och testa skidor. Hittade några riktigt fina par som jag hoppas kunna ge mig lite fart till helgen. 

 

Imorgon börjar det som sagt. 10km F står på programmet, i seniorklass. Jag har egentligen inte så stora förväntningar varken på resultatet eller kroppen men det brukar bli bättre ju fler tävlingar man har kört så det är väl bara bra att bränna av så många som möjligt så här i början. Sen blir det 10km K på lördag och sprint K på söndag, då i juniorklass. 

 

Jag har bytt bindningar också, Salomons nya bindning Prolink kommer det bli, på de klassiska skidorna till att börja med. Så det ska bli spännande att se om jag blir en snabbare skidåkare av det ;)

Skarmavbild 2016 11 17 kl. 16.01.16

Skidtest med Jonas och Martin. Förkyld i himlen

Sedan i söndags har jag spenderat mina nätter i en alpvilla utanför Schladming. Dagarna har istället utnyttjats uppe på Dachsteinglaciären där det finns smått underbara 14 km skidspår. De första två dagarna uppe på glaciären var dimman så tät att man knappt såg serpentinsvängen bredvid, det är ca 10 meter. Riktigt häftig känsla när det bara är vitt runt omkring kan jag säga. Tredje dagen däremot försvann dimman och molnen, om de två första dagarna var häftiga kändes dag tre helt magisk. Tiden rann snart ifrån oss och vi tvugna att avsluta bara för att hinna med sista gondolen ner. Efter tre dagar på glaciären och en dags träning på lågland följde en vilodag och sedan igår har jag som rubriken avslöjar varit förkyld. Marcus och Carl däremot tränar på så jag har försökt coacha lite när jag har kunnat. Idag var de uppe på glaciären igen så jag har tagit en promenad in till Schladming för att turista lite. En väldigt fin gammal stad, 1322 tror jag det står på stadsmuren. Och vädret bjuder till, nästan 20 grader och strålande sol nere i dalen idag så man får passa på att ta en kopp finkaffe i solen istället för att träna. 

14632562 1115135591909705 362239350 o

När dimman lättade kunde man ju se några berg i bakgrunden

20161012 152528

Dagarna innan såg det snarare ut så här. Bilden är uppochner men man kunde ändå inte se någon skillnad där och då..

20161016 132256

20161016 13233420161016 132801

Och så till slut min turistdag nere på Schladmings gatorSM-guld och längdträff

Sen jag flyttade upp till Östersund har jag förutom att träna 80 timmar hunnit med en spontanresa ner till Gotland för att vara med på SM i rullskidor.

 

Det var första gången någonsin som det hölls ett svenskt mästerskap i en skidgren på Gotland (inte så konstigt i och för sig). Det var mer eller mindre sommarväder i Slite och vi hade det grymt bra mellan tävlingarna. Första dagen var det 15 km F individuell start, inte riktigt min starkaste disciplin och jag hade det svårt att hålla den höga fart som krävs när det går lätt utför, det blev en 6e plats. Söndagens tävling, 26km K masstart, gick desto bättre. Efter en ganska lugn resa med samlad klunga lyckades jag spurta till mig ett SM-guld. 

 

Imorgon drar jag till årets stora längdträff på SportRingen i Skinnskatteberg. I princip alla leverantörer som finns på marknaden brukar vara där för att hjälpa kunderna Jag kommer vara en av Salomons representanter. Det är grymma priser, både på årets och fjolårets produkter. Så är nån i närheten och behöver någonting som rör skidor så är det bara att komma förbi. Om inte annat så är ni välkomna att snacka skidåkning.

Öppettider: 

Torsdag 9-19

Fredag 9-19

Lördag 9-14

 

Syns där!Inflyttad

Sådär, nu börjar jag komma till ordning i min nya lägenhet i Östersund. Kom hit i måndags och har därefter påbörjat en lite tuffare träningsvecka, det är inte direkt några problem att få timmarna att flyta på när all terräng är ny och man får åka runt och utforska stället. (läs vilse). Vi har kommit igång lite lätt med skiduniversitets verksamhet också med några fartpass och ett planeringsmöte. 

 

Förra helgen var jag ju nere på Alliansloppet. Fredagen började ganska bra med en sjätteplats i prologen på 150meters-sprinten. Åttondelsfinalen gick som på räls men i kvartsfinalen fick jag ge mig med en tiondel eller två. Det resulterade i en sjätteplats. Backloppet sen, banan var ju lite längre än förra året och det var nog inte riktigt till min fördel. På ca tre minuter tog vi i alla fall 1500 meter och 65 höjdmeter. Det hela resulterade även det i en sjätteplats för mig men det var mindre än en sekund upp till tredjeplatsen så det var riktigt tajt.

14087589 10210522262521883 675368707 o

 

På lördagen var det dags för själva Alliansloppet, 48km. Det gick väldigt lugnt på första varvet men med ett hundratal i klunga blir det lätt väldigt stimmigt och trångt. Efter ganska precis ett varv bröt jag stavspetsen. Det tog nog bara en knapp kilometer innan jag fick en ny stav men den var lite för lång så jag var tvungen att byta igen efter ytterligare en kilometer. När jag väl hade fått ordning på stavarna tryckte jag på ordentligt för att gå ikapp klungorna som fått släppa tätklungan. Kom ikapp några men sen saknades krafterna för att gå ikapp de där framme som nu körde på riktigt fort. Det blev en 90e plats och överlag är jag ganska nöjd med helgen.

Hörs!Alliansloppet stundar

Just nu sitter jag på ett hotellrum i Vänersborg. Imorgon eftermiddag börjar Alliansloppets tävlingshelg med en supersprint (200m) och en backsprint på tävlingsskidor så det kommer gå riktigt snabbt. Backsprinten passade mig riktigt bra förra året men nu har de gjort om banan lite så det ska bli riktigt spännande imorgon.

 

På lördag är det då själva Alliansloppet som mäter 48km. Då kör jag faktiskt i seniorklass så jag får mäta mig mot flera riktiga världsåkare. Arrangörerna har gjort ett fantastiskt jobb för att locka hit många av de allra största åkarna och loppet kommer hålla världsklass. 

 

Förra gånge jag skrev var jag på väg till Sollefteå för att köra världscup i rullskidor och det gick ganska bra. Efter en lite tung prolog i sprinten fick jag en tuff kvartsfinal och slutade totalt på en 9e plats. I det klassiska loppet som började på en varvbana inne i stan innan det bar uppför Hallstaberget lyckades jag hänga med tätklungan fram till backen och slutade på en 4e plats. Och på den avslutande distanstävlingen 18km fritt blev det en godkänd 8e plats med bra känsla i kroppen. 

 

Därefter har jag varit på läger i Sollefteå och sedan varit hemma. När jag kom hem från lägret så bestämde sig min familj för att skaffa en hund så jag har lekt med en liten valp i två veckor. Vem hade kunnat tro att det skulle vara så utmattande.. 

 

Just det! Sprinttävlingarna och Alliansloppet sänds på TV4 sport:

Fredag 26 augusti: 
TV4 Sport 17.10 - 20.45 
Lördag 27 augusti: 
TV4 Sport 14.00 - 17.00 Hemma i Avesta

Då var jag hemma i Avesta efter en vecka i Idre och en vecka på Las Playitas, Fuerteventura.

 

Lägret i Idre var lika givande som jag hade trott. De är starka de där norrmännen och jag hoppas att jag ska bli ännu lite starkare efter att ha blandat det bästa som de gör med det bästa som jag gör.

 

Landade hemma i Avesta lite mer än et dygn innan jag drog ner till Fuerteventura med familjen. Vi hade det jättevarmt så det fick bli en lite lättare träningsvecka med ett kortare pass per morgon innan solen kom upp ordentligt. Så nu är jag utvilad och lat...

 

Vi kom hem igår men redan imorgon åker jag upp till Sollefteå där jag först ska tävla i rullskidor (världscup för övrigt) och sedan vara med på SSFs öppna elitläger med ett 70-tal av Sveriges bästa juniorer.

160725 Hugo 8310160721 Hugo 7858

Foto: Nisse SchmidtFrån Livino till Idre fjäll

Så där! Efter två veckor i Livigno kom jag hem till Avesta igår, bara för att packa om väskan inför lägret som idag har börjat i Idre. Den andra veckan i Livigno bjöd inte på riktigt lika fint väder som den första. Snön trillade ner en natt och även om det bara var någon centimeter nere i dalen så var det närmare en halvmeter uppe på topparna.

 

Men nu är jag som sagt i Idre med juniorlandslaget. Även vår norska motsvarighet är här och det ska bli en väldigt spännande vecka med mycket hård sparring som förhoppningsvis ska ge nya erfarenheter och nya kompisar. Imorgon drar vi igång ordentligt med ett träningsrace i den långa backen från Idre by upp till Idre fjäll. 

 

20160714 08325113669306 1311488978862045 7557119029209412472 o

Några serpentiner i det beryktade Stelviopasset.Livigno 2.0

Livet rullar på här nere i Livigno och efter drygt 22 timmar och en väldig massa höjdmeter (bara på löppasset igår klättrade vi drygt 1000) är det en välbehövlig vilodag idag. Så då tänkte vi nog ta en vända i byn, kan tänka mig att det blir någon glass också. ;) 

 

Det kom ner ett gäng tjejer från Sverige också så nu är vi ett ganska stort gäng på en del av passen. Ju fler desto roligare!  Planen framöver är att fortsätta träna på med lite tröskelintervaller uppför något berg imorgon så det lär bli en hel del höjdmeter till innan vi åker hem på söndag.

 

Solen har inte svikit oss någon dag och det är inte många pass man har använt tröja på.

13568977 1297554270255516 7269269263807320685 o2016 07 11 14.16.1113652908 1303343136343296 5813234684287134373 oLivignon is the place

Nu har ju träningsåret startat på riktigt trots att jag fick lite extra vila på grund av en långdragen förkylning. Sen jag sist skrev har jag också hunnit ta studenten, skaffat ny bil och bestämt mig för att flytta till Östersund i höst.

 

Så till nutid. Igår kom jag ner till Livigno i norra Italien, träningsmiljön är helt magisk här. Vi bor på 1800 m.ö.h. och åt vilket håll man än kollar finns det toppar i närheten på minst 2500. Så det ligger nära till hands att jaga lite höjdmeter de kommande två veckorna. Hittills har vi tagit en topp med löpskor och ett pass med rullskidorna. Det kommer bli ett riktigt gött läger, till och med solen skiner ju!

 

Hörs

Hugo

13592283 1296966700314273 1605000954041155241 n

20160703 12465820160620 145518

 

Och en bild på min nya fina TiguanEtt alldeles för sent inlägg

Oj vad länge sedan det var jag lyckades få ur mig några ord här.. Jag ska försöka få till en sammanfattning tyvärr blir den nog inte allt för lång.

 

Sist jag skrev var mitt under JVM, efter sprinten där jag tog en sjätteplats fick jag chansen att åka sista sträckan i stafetten. Gick ut som 4a men tappade en placering ut på sista varvet och blev därmed 5a i mål. Tråkigt att tappa en placering men samtidigt var det ett ganska bra lopp av mig. Från JVM i Ruämnien tog jag mig till JSM i Torsby där jag hade ganska höga förhoppningar, tyvärr blev det lite av en flopp för mig, hade inte riktigt trycket i kroppen. Slutade som 18e i skiathlonen efter en hyfsad klassisk del men det gick betydligt tyngre på skatehalvan. Sprintprologen är det jag är mest nöjd med under veckan efter en 5e plats men farten var helt försvunnen i kvarten där jag åkte ur som 4e man. Den tyngsta dagen under veckan var dock att komma, på distansen trodde jag knappt att jag skulle ta mig runt. En 45e plats avslutade därmed årets JSM-vecka. Som ett brev på posten blev jag också förkyld dagen efter så det är kanske inte helt otroligt att jag hade något lurigt i kroppen.

 

Scandic Cup började sedan sin avslutning i Gällivare med en 3km lång prolog på fredagen och 15km klassisk masstart på lördagen efter påsk. Klart bättre känsla i kroppen än under JSM, men det var fortfarande en bit från den riktiga formen. Helgen började med en 9e plats i prologen, samma dag fick jag kliva in som reserv i seniorernas sprinstafett-SM. Stafetten gick ganska bra på de två första sträckorna, men när Jönsson, Petersson och Svensson började trycka på lite på sista sträckan började jag känna av förmiddagens juniortävling. För mig och Anton tog det stopp i semifinalen, men vårt första lag tog guldet med Kalle och Oskar. Årets sista cuptävlingen var jaktstarten som gick helt okej men inget mer, tappade någon placering och slutade 12a. Det gjorde att jag totalt hamnade på en 13e plats i Scandic cup.

 

Säsongsavslutningen blev till slut i Bruksvallarna och började redan på torsdagen med sprint. Tog mig till final men återigen räckte inte riktigt krafterna till hela vägen, jag slutade i alla fall 5a och var tredje svensk. På fredagen väntade årets kortaste lopp, 100m supersprint, 21 i kvalet och lyckades sedan efter en tight fotofinish ta mig till åttondelsfinal där det tog stopp. Tredje dagen åkte vi 31km masstart över fjället, som vanligt var det mystempo i 9km innan den banans stora backe, jag hamnade mitt i en masskrasch strax innan backen och hade inte riktigt dagen för att kriga med upp. Låren började krampa halvvägs och jag hann med en till krasch i ganska hög fart, men det var ändå en fantastisk avslutning på säsongen med den fina banan över fjället och utan moln på himlen. Tog mig in på en 22a plats, men var ändå ganska nöjd med dagen. Helgen avslutades med ett utförsrace i seniorklass slutade på en 9e plats men det var bara som 5 som gick vidare från prologen så därmed var säsongen färdig.

 

För att avsluta sammanfattning av vad jag har hållt på med sen jag senast uppdaterade så var vi ute på tur med skidgymnasiet i tisdags, 100km över fjäll och myrar utan spår. Vi fick en galet fin dag med fin skare på förmiddagen och lite skoterspår om man hade tur på eftermiddagen. Snöläget var sådär på ett par ställen så vi varvade skidåkning med löpning, totalt var vi nästan ute i 11 timmar så det gick inte så fort, men kul var det.

FB IMG 1460145158039

20160402 124206 112963680 1125220484224503 7125892290577582908 nSka försöka få ut ett nytt inlägg ganska snart

Hörs!

 

 Sprinten

Årets stora mål, sprinten på JVM, gick i måndags. Sol och 15 grader i skuggan låter kanske som riktigt fint februariväder, men det är verkligen helt fel för skidtävlingar om det inte finns väldigt väldigt mycket snö. Arrangörerna har verkligen gjort allt vad de har kunnat och fick faktiskt till tävlingsdugliga banor. Det var väldigt blött och ganska smalt, men det var ju som sagt strålande sol ;).U23-åkarna var först ut, och vilken dag det blev för Sverige, Jonna tog guld och Maja brons. Av herrarna vara alla topp 10 , Dyvik gjorde ett fantastiskt lopp och tog silver. Bättre start kunde laget knappast fått.

 

Mitt kval kändes faktiskt riktigt bra och jag lyckades till och med köra ikapp amerikanen 15 sek framför mig. Det räckte till en 16e plats i prologen, ganska långt ifrån kvalsnabbaste Johannes Klæbo från Norge men bara 3 sekunder från tredjeplatsen. En klart godkänd prolog helt enkelt. Kvartsfinalen gick ganska precis som jag hade tänkt mig och jag kunde med fantastiskt glid jobba till mig en lucka i nerförskörningen in mot stadion. Semifinalen var lite mer spännande, Klæbo stack på toppen av backen och jag gjorde vad jag kunde för att haka på. På upploppet spurtade jag om andraplatsen och en direktplats till finalen när en annan norrman klev in över mina skidor och vi båda tappade fart. Juryn såg detta och norrmannen, men jag blev trea i heatet och fick vänta på tiderna i andra semin. Min tid räckte och jag hade därmed en plats i finalen. Innan min final lyckades Jenny knipa bronset i damjuniorklassen, grymt roligt. Sveriges 4e medalj!!!

 

Finalen började ganska bra, jag fick rygg på Klæbo in i första backen. Sen blev det lite trångt när jag och italienaren Gabrielli båda försökte ta oss fram i samma lucka, vi tappade lite fart men kom ikapp precis innan Magnus Kim från Korea drog upp farten ordentligt, därifrån släppte jag klungan lite och luckan växte sakta men säkert till att bli 13 sekunder i mål. Min JVM-debut slutade alltså i en 6e-plats. Jag kan inte riktigt bestämma mig hur nöjd jag är. Målet inför säsongen var att ta mig till JVM-final, men nu stör det mig lite att jag inte kunde hänga med och slåss om medaljerna. Guldet gick till Klæbo som var överlägsen, han vann 10km klassiskt sedan och får nog hittills räknas som JVM-kung. 

 

Idag när det har varit vilodag har vi passat på att kolla in omgivningarna lite. 20 km härifrån ligger Bran Castle, slottet där Vlad II Dracul aka Dracula bodde. Ganska häftigt slott, men inte så mycket vampyrgrejer. Nu hoppas jag få en stafettsträcka på fredag, 5km F borde kunna passa mig bra i den formen jag ändå är i nu. Imorgon är det 15km F, jag ska inte åka utan kommer heja på alla starka svenskar. 

 20160224 153846

Jag har inga bilder från tävlingarna än men, det ska jag försöka kriga fram så fort som möjligt.

Mvh fortfarande rätt orutinerad bloggare

 Welcome to Romania

Jag är på plats i Rumänien inför JVM, vi kom hit med hela truppen igår kväll, fantastiska vyer med fina berg. Banorna är nog de finaste jag har sett också, med det lilla undantaget att det mer eller mindre är barmark.

 

När vi kom till hotellet berättade de att de med tanke på det otroligt varma vädret inte kommer lägga ut den snö som de har sparat förrän på söndag. Måste nog medge att man blev lite förvånad men så är det med det. Efter att ha kollat på banorna måste jag nog säga att jag kommer bli skapligt imponerad om de får ihop tävlingar, men det säger de självsäkert att det inte ska vara några problem. 

 

Första tävlingen är i alla fall på Måndag och sprint fristil. Det är den enda distans som jag just nu vet att jag kommer åka men laget för varje distans tas ut här på plats. Ser verkligen fram emot att få göra JVM-debut och jag tror att banan kan passa mig rätt bra, framförallt nu när de har kortat ner den. Jag har hört lite olika bud vad gäller tv-sändningar, de senaste åren har SVT sänt men i år sa någon att de kanske inte skulle det så man får väl se.

 

Nu är det i alla fall bara att ladda med löpning och kanske lite rullskidor innan tävlingarna, som sagt jag är rätt taggad redan nu!

Snapchat 8727770789466194558

Tro det eller ej, men bilden ser nog faktiskt bättre ut än vad det är, just nu är det inte åkbart ens med riktiga skrotskidorPå resande fot

Förra veckan gick fort, väldigt fort. Vi flög upp till SM-veckan i Piteå på måndag kväll. Tävlingarna började på tisdagen med 15km klassisk distans, men jag körde inte min första tävling förrän det var sprint på lördagen. Fram tills dess agerade jag teståkare för klubben och var med och hejade fram mina klubbkompisar. Inte direkt något superslitigt uppdrag, utan det är ungefär som att göra ett vanligt träningspass fast man måste fundera lite över hur skidorna går under tiden. 

 

På lördagen klev jag in i tävlingarna i och med sprinten. Målet var att gå vidare från kvalet och få åka kvartsfinal, jag gick vidare som 29a och klarade mig precis. I kvartsfinalen tog jag starten och låg med bra första halvan av banan, men fick inte med mig farten upp i den sista backen och tappade de fyra första och därmed försvann chansen till vidare avancemang. Känns som att jag får ta med mig lite att jobba på med att kunna driva full fart på rätt ställen under banan. I söndags var det skiathlon 15+15km, följde med lätt första varvet men sen föll jag i fältet under klassiska och vid skidbytet låg jag på en 48e plats. På skatedelen däremot vaknade jag till ordentligt och kunde trycka på riktigt bra. Plockade 12 placeringar och gick i mål som 36a och 5e junior. Appropå juniorer kan man ju inte annat än att bli imponerad av Viktor som grillade hela fältet och pressade Hellner hela vägen fram till upploppet.

 

Nöjd med mitt första senior-SM flög jag ner till Arlanda och övernattade hos min farbror och faster i Uppsala innan jag på måndag morgon tog ett plan ner till Italien med min skidgymnasieklass. Så nu sitter jag på hotellet i Castello di fiemme. Det är 10 grader varmt och ingen snö, men det är härligt att komma ner hit till alperna i alla fall och ha det gött. Konstsnö finns i mängder med hela Marcialongaspåret och VM-stadion där vi åkte lite idag på förmiddagen. Imorgon åker vi nog upp i bergen och hoppas på fler spår där.

 

Hörs!12656081 10154009745180921 541068597 o12674727 922638594515467 1282963289 o Hemmaplan

Igår var det äntligen dags för Avestaloppet. Ganska skönt att komma hem till Avesta och tävla på spåret i Åsbo. Jag kan nog inte ens uppskatta hur många varv jag har åkt där genom åren, men bra många har det blivit. Roligt också att kroppen svarar riktigt bra nu också, formen börjar leta sig fram. Orken fanns däremot inte riktigt där i alla tre varv men de två första åkte jag jämnt med Jonas som ju alltid ligger i topp på distanstävlingar. Lite tråkigt att inte få stå överst på pallen på hemmaplan, speciellt när jag har varit med och gjort priserna, men det var faktiskt en rätt bra känsla i kroppen idag!

 

Idag däremot gick det bättre på Matsboloppet. I och för sig en lite tunnare H19-20 klass men jag hade bättre tid än H21 där det fanns några från DSA som brukar vara före mig. Det blev stakning i alla fall och jag orkade, för första gången på säsongen (måste lära mig det här), hela loppet. Varvtiderna var jämna och jag kunde trycka på bra sista varvet. 

 

Aja, imorgon åker jag till Uppsala och ska fixa lite med mitt gymnasiearbete (ja jag har ju lite skola ibland också ;)) innan vi flyger vi upp till Piteå på kvällen för SM-veckan. Blir spännande att se hur man står sig mot seniorerna, framförallt i sprinten. Tänkte åka sprinten och skiathlonen nästa helg och har som mål att ta mig vidare från prologen så man kanske kan få lite tv-tid. Direkt efter Sm-veckan åker jag med min klass på skidgym till Val di Fiemme för en veckas läger, ska bli riktigt najs.

Hörs!20160124 114911Säsongens första

Idag är en bra dag, säsongens första vinst i Scandic Cup! Det var i dagens fristilssprint i Åsarna som jag lyckades slå till. Började dagen med en okej prolog där jag åkte in som fjärde man, men det var från kvartsfinalen som jag verkligen började känna att jag idag skulle slåss om den högsta platsen på pallen. Det var en rolig och ganska kort bana som passade mig perfekt med upploppet i en lång slakmota där jag kunde driva hög frekvens på treans växel. Jag fick en ganska lugn resa fram till finalen tack vare bra position fram till upploppet. I finalen var jag inte ensam om den planen och det några riktiga kamper om positionerna. Ett jämnt heat med alla sex in på det långa upploppet samtidigt, jag låg fyra men fick en egen korridor och lyckades ta mig hela vägen fram och ifrån de övriga och vann tills lut med 1 sekund över dagens tvåa Marcus

Igår var det klassisk distans över 10km. Fantastiskt fina banor med backar som verkligen inbjöd till att driva ut ordentligt i diagonalåkningen. Jag öppnade bra och avslutade bra men där i mellan hade jag en tyngre period. Slutade som 13e man och det är jag nöjd med, för att vara en distanstävling i riktigt tuff konkurrens. Jag var dock långt efter den överlägsna segraren Viktor, mycket imponerande åkt!

 

Det har varit lite dåligt med uppdatering av hemsidan den senaste tiden men jag ska försöka bättra mig! Nästa helg åker jag hem till Avesta för att tävla Avestaloppet. Så om ni är i krokarna så får ni gärna komma och kolla på lördag. 

 

Hörs!

Asarna 

Asarna mont

 Jul, jul, strålande jul!

God Jul! En dag sent, men jag tänkte i alla fall skriva ett inlägg igår och det är ju tanken som räknas(?). 

Jag har hunnit vara hemma i Avesta ett par dagar nu. Snön lyser med sin frånvaro liksom på de flesta andra ställen i landet, men det finns en del eldsjälar som lagt ner ett jättejobb så det finns 600 meter att åka på. 1200 meter om man räknar fram och tillbaka och det verkar alla skidanläggningar göra så vi säger väl 1200meter.Det är inte speciellt kuperat men det är snö och ungefär lika långt som de har på riksskidstadion Lugnet och lika långt som de hade i Orsa Grönklitt i början av veckan så det är väl så bra det kan bli.

Det har hunnit bli några varv på spåret i Julfirandet. Det har varit en väldigt lugn jul hemma med Mamma, Pappa, Nora och Tilda. Det är nog första julen vi är så få, hela släkten brukar komma hit men i år blev det bara vi och det var lite annorlunda men precis lika bra. Förutom att träna har jag hunnit med att äta mig långt förbi mätthetsgränsen och öppna en hel del julklappar. Hoppas de flesta haft en lika bra jul som jag. God fortsättning!

 ResizedImage1244628 123Björnjakten

Det blir bättre och bättre!

 

Efter två helger med stora FIS tävlingar åkte jag denna helg Björnjakten i Älvdalen, ingen liten tävling i och för sig, ca 500 starter. Startfältet var som vanligt ganska starkt i Älvdalen med 25 startande i H19-20. På det inledande 7,5km fristilsloppet var jag revanschsugen sen de tidigare distansloppen den här säsongen. Kunde hålla okej fart själv men åkte betydligt fortare på andra varvet fick jag draghjälp av Filip som var på sitt tredje varv. Tack för det och grattis till segern! Gick i mål som 3a och var en minut bakom Filip, lite mycket men men, halva avståndet mot vad det var förra helgen..

Andraplatsen var däremot inom räckhåll på dagens jaktstart 10km K. För den andra klassiska tävlingen den här säsongen provade jag på att staka, det är alltså 2 av 2. Jag har testat 10 km Stakning förut utan allt för bra resultat men insåg idag att jag nog har blivit lite starkare för det gick ju ganska bra! Jag var ikapp Martin som var på andraplatsen efter ett halvt varv (av 4). Vi åkte tillsammans i två varv innan jag ryckte till mig en lucka i den enda branta backen på banan som jag sedan kunde hålla in i mål.

 

Efter tävlingen hann jag hem och se finalerna i VC sprinten och imponerades grymt av Pellegrinos snabbhet, helt sjukt! Roligt att se en kortare sprint på tv, det är fler sånna längdåkningen behöver för att få fram så många nationer som möjligt och på så sätt få sporten att växa. Det passar dessutom mig ganska bra ;) Mer om det i något annat inlägg.

 

Här hade jag tänkt lägga in lite bilder från dagens tävlingar men jag har tyvärr inga.. Är ju lite ovan vid att blogga så jag får bättra mig på fotografbiten, men jag snodde i alla fall en bild ifrån Ski Team Torsbys insta.

Skarmavbild 2015 12 13 kl. 19.01.03Scandic cup är igång

I fredags drog alltså cupen igång med skatesprint, favoritdistans och dagen började ganska bra med 3e kvaltid och en av de bättre prologer jag har gjort. Sen gick det tyvärr sakta men säkert utför, tog mig vidare från kvartsfinalen men fick slita lite för mycket och tog helt slut i semifinalen. Slutade på en sur 9e plats och var ganska besviken resten av dagen. Marcus vann liksom sprinten i Bruksvallarna och visar att han är riktigt stark i vinter.

Distansloppet gick på lördagen och jag försökte hålla ner farten lite så att jag inte skulle falla igenom totalt som i Bruksvallarna, tycker att jag höll ihop det bra men hade ingen överfart i kroppen och slutade på 25e plats, ganska missnöjd även med det resultatet men med lite perspektiv tror jag att det bara är några fler tävlingar som krävs för att jag ska få upp farten på riktigt. Lördagens starka vinnare blev Viktor som också han visade att resultaten i Bruks inte var någon tillfällighet.  Totalt i cupen ligger jag nu på en 14e plats, under förväntan men svagt godkänt. 

Till dagens lopp 3,3km klassiskt som stod utanför cupen. Jag gick länge och funderade på om man skulle staka eller inte och bestämde mig egentligen igår för att inte göra det, men när jag kom till stadion imorse och såg hur snabbt föret var ändrade jag mig och det är jag ganska nöjd med. Gled in på en 7e plats och det är absolut det bästa loppet i helgen både resultatmässigt och hur det kändes. Idag var det Max som var starkast och visade hur sommarens långa stakpass har gjort resultat.

 

IMG 11462Back in Idre

Vet inte hur många läger jag har hunnit med i Idre det senaste året men nu är jag tillbaka för tävlingar. Imorgon drar Scandic cup igång med en fristilssprint och jag är taggad! Ska bli riktigt kul att få komma igång med tävlingar som faktiskt är ganska viktiga både för cupen i sig men också de första tävlingarna som är meriterande för JVM uttagningarna. Mer om tävlingarna i något senare inlägg eller under "Tävlingar".Helg nummer ett, check!

Då var premiären gjord. Min första tävling var igår då det var 10km fristil . Ingen riktig favoritdistans men när jag har en bra dag så brukar det kunna gå riktigt bra, det hade jag inte igår... Öppnade väldigt optimistiskt och var i delad ledning efter 1km upptäckte dock ganska snart att det var adrenalinpåslaget som hade åkt fram tills dess. Sedan sjönk jag som en sten i resultatlistan under hela loppet och landade in på en mycket blygsam 48e plats. Vinnare blev Viktor Thorn drygt 2minuter framför mig.

Dagens sprint började för min del klockan 09.01.30 och det var kallt, väldigt kallt! Idag fanns trycket där. Slog till med en fjärdeplats i prologen som jag är nöjd med, annars brukar jag vara mer av en heat-åkare så det var kul att hitta flytet redan i kvalet. Flytet fanns kvar i kvartsfinalen som jag vann. I semifinalen satte Viktor Thorn full fart från start och jag försökte klistra fast mig i hans rygg, det höll fram till upploppet då Jo Svinsås (fra Norge) attackerade. Det krävdes ett spagat från min sida för att vara säker på att gå vidare till final, sedan gick även 3an och 4an vidare på tid. I finalen orkade jag inte riktigt andra halvan och gled i mål som 4a med stort avstånd både framåt och bakåt. Grattis till dagens snabba vinnare Marcus Grate!

Inför tävlingarna i Idre om två veckor hoppas jag hitta ett lite lugnare utgångstempo på distansen och lite bättre ork och återhämtning under sprinten.

Helgen bjöd på en premiär varken mer eller mindre! 

2015 11 22 19.49.27

Dagens prisutdelning. Foto: Skiteam TorsbyNu är det igång!

Nu är det dags för de första tävlingarna men det är också premiär för min hemsida. Det första blogginlägget kommer från ett vintrigt Bruksvallarna. Har just varit ute och åkt ett varv på banan men nu ligger jag i sängen och väntar på att maten ska bli klar. Helt underbart att vara ute med klubben, man behöver inte göra någonting själv. Det är service! Jag ska inte tävla förrän på lördag men seniorerna kör 10km klassiskt i morgon, så nu är det bara att njuta av att äntligen ha hittat till vintern!

20151119 115347

8 grader kallt, strålande sol och nysnö, dumt att klaga!